Omdat een klein beetje urine al heel veel kan vertellen over wat er mogelijk aan de hand is met een huisdier, adviseer ik in de spreekkamer regelmatig om wat urine in te leveren van de desbetreffende patiënt. Nu kan het opvangen van urine bij honden soms al een kleine uitdaging zijn, de meeste kattenbaasjes zakt de moed bij het idee alleen al onmiddellijk in de schoenen…
Nu kan het soms inderdaad wat meer tijd vergen om bij een kat urine op te vangen, maar toch zijn er een aantal tips en tricks in omloop wat het opvangen van urine een stuk makkelijker kan maken!
- Zorg dat uw kat op de dag dat u urine gaat opvangen niet naar buiten kan.
- Zorg ervoor, in geval van een huishouden met meerdere katten, dat de kat van wie we een beetje urine willen onderzoeken gescheiden is van de andere katten in de periode dat u urine wil proberen op te vangen. Zo weet u zeker van welke kat de urine is.
- Zorg voor een droge, lege, schone kattenbak. Maak de kattenbak schoon en spoel hem na met warm water en laat hem drogen.
- Omdat de meeste katten hun urine graag begraven na afloop, adviseren wij om een zakje kunststof kattenbakkorrels te gebruiken, die niet absorberen. Op deze manier kan uw kat toch nog voldoen aan zijn natuurlijke behoefte om even te graven na afloop, en wordt de urine niet geabsorbeerd.
- Bij deze kattenbakkorreltjes worden een pipet en opvangbuisje meegeleverd, waarin u de urine kunt overbrengen. Wij kunnen met 1 à 2 ml urine (dat is echt maar een heel klein beetje urine) al een grondig urineonderzoek uitvoeren.
- Breng de urine dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 6 uur naar de dierenarts.Vertel ons bij het inleveren hoe oud de urine ongeveer is.
Deze kunststof kattenbakkorreltjes zijn bij ons verkrijgbaar. Voor meer informatie over het opvangen van urine en over deze korreltjes kunt u ook kijken op www.katkor.com.
Succes! En als het thuis echt niet lukt, is uw kat natuurlijk van harte welkom op de praktijk.